Luckor mellan tänderna och hur man åtgärdar dem

Fixerade tandställningar är inte längre det enda praktiska och prisvärda sättet att åtgärda luckor mellan tänderna. Upptäck osynliga aligners – det populära och moderna alternativet!

Vad är diastema?

Tandläkartermen "diastema" är en beskrivning av den lucka eller det stora utrymme som kan uppstå mellan två eller flera intilliggande tänder. Luckorna kan finnas var som helst i munnen. Den vanligaste av alla typer av tandluckor, och garanterat den synligaste platsen, är när ett stort utrymme uppstår mellan två stora framtänder i överkäken.

Tandluckor kan drabba både barn och vuxna. När det gäller barns tänder är det vanligt att det finns luckor när barnet fortfarande har mjölktänder. Men när de första tänderna försvinner och ersätts av permanenta tänder, försvinner oftast även luckorna mellan tänderna.

Tandluckor förekommer i många olika storlekar, och mindre luckor kan gå obemärkt förbi av andra. Till skillnad från sneda tänder och trängda tänder finns det knappast några medicinska skäl att behandla diastema.

Många människor vill dock inte ha permanenta luckor mellan tänderna, och en framträdande lucka ser kanske inte snygg ut och dessutom kan mat fastna där. Det innebär att du kan få irriterat tandkött. Om problemet kvarstår kan det utvecklas till en tandköttssjukdom.

 • Ur tandläkarens synvinkel finns det fyra olika typer av tandluckor:

 • Luckor som bara uppstår i området mellan framtänderna och sidotänderna.

 • Luckor runt hörntänderna (de vassa "huggtänderna" bredvid de större framtänderna) – men bara på ena sidan.

 • Den klassiska luckan som uppstår mellan framtänderna.

 • Luckor mellan tänderna i hela munnen.

Vad orsakar tandluckor?

Det finns många olika anledningar till att en person utvecklar luckor mellan tänderna. Så även om du inte känner att dina tandluckor är ett kosmetiskt problem, är det klokt att ta upp det med tandläkaren – om än bara för att utesluta allvarligare orsaker. Som nämns nedan kan tandluckor ibland vara en indikation på ett underliggande tandproblem, till exempel en tandköttssjukdom. Det kan också bli svårare för dig att "bita" rätt, och de ojämna tänderna kan i sin tur leda till att tänderna skadas eller går sönder på vissa ställen.

Följande problem kan skapa diastema / tandluckor:

 • Dålig matchning mellan tänderna och käkbenet: Om dina tänder är för små i förhållande till käkbenet kan det leda till att det uppstår luckor mellan tänderna – eftersom dina tänder naturligt har ett större avstånd mellan sig. Det mänskliga käkbenets egenskaper, och även storleken på människans tänder, är till stor del nedärvda från våra närmaste förfäder. Det är en av anledningarna till att diastema ofta förekommer hos flera medlemmar av samma familj.

 • Små tänder eller saknade tänder: Om vissa av dina tänder är väsentligt mindre än andra, eller kanske saknas helt, kan det leda till att ett diastema uppstår. Ett område som är känsligt för detta är tänderna som ligger på vardera sidan om de två framtänderna i överkäken – din tandläkare kallar dessa för ”övre incisiver”. Om en framtand är för liten, eller till och med saknas, är det vanligt att det uppstår ett mellanrum mellan de övre framtänderna.

 • Hinder i munnen: Ibland kan personer utveckla extra tänder (hyperdontia) eller ha mjölktänder som vägrar att falla ut. Förutom dessa typer av hinder kan cystor i munnen också skapa klyftor mellan tänderna.

 • Större läppband: Det vävnadsområde som sträcker sig från övre framläppen till tandköttet inne i munnen, omedelbart ovanför de övre framtänderna kallas läppbandet. När detta vävnadsområde är betydligt större än normalt kan det leda till att det uppstår luckor mellan de övre framtänderna.

 • Parodontal sjukdom (sjukdom i tandköttet): Det finns följande tecken på tandköttssjukdom: - ömt och svullet tandkött som är starkt rött eller till och med lila i färgen. - tandkött som blöder mycket lätt och man spottar blod vid tandborstning och tandtrådsanvändning. - du har smärtor när du tuggar mat. - lösa tänder. - dålig andedräkt.

 • Rörelser i tänderna är ett vanligt symtom på framskridande tandköttssjukdom. Detta beror på att inflammationen tenderar att skada de underliggande benen som stöder tänderna. Förr eller senare kan tänderna börja lossna och det kan uppstå luckor mellan tänderna.

 • Svårigheter med sväljreflexen: Vid den vanliga typen av sväljreflex placerar sig tungan mot gommen. När detta omvandlas till en alternativ sväljreflex – där tungan i praktiken trycker mot framtänderna – kan detta ge oväntat tryck på detta område. Om detta blir en vana kan det leda till att framtänderna gradvis separeras och att det uppstår luckor mellan framtänderna. Din tandläkare kallar ofta det här fenomenet för "tungtryck".

 • Vanebeteenden: Vissa vanor kan skapa ett tillräckligt starkt tryck för att med tiden trycka framtänderna framåt i munnen. Förutom tungtrycket som nämns ovan kan det också handla om att suga på tummen, suga på läppen och bita i underläppen – allt detta kan orsaka diastema. Modetrender som tandpiercing kan också leda till detta. Det händer exempelvis ibland att vuxna placerar sin piercing mellan två tänder, vilket oundvikligen leder till diastema.

 • Förlust av mjölktänder: Förlusten av dessa tänder skapar ofta tillfälliga diastema som inte gör någon skada. När de permanenta, vuxna tänderna kommer fram, stängs vanligtvis den här typen av tandluckor. Tandläkare anser att sådana luckor är en del av barns normala utveckling. Det finns alltså inget som tyder på att någon form av behandling eller avhjälpande åtgärder är nödvändiga här.

Är det okej att ha en lucka mellan tänderna?

Många människor är helt okej med en lucka mellan tänderna. När barn tappar sina mjölktänder och får en uppsättning permanenta tänder som ersätter dem, skulle det vara ganska ovanligt om det inte uppstod några tillfälliga luckor som en del av denna förändringsprocess.

I vuxenvärlden har det alltid funnits välkända personer i allmänhetens ögon som har visat att tandluckor är helt normala eller till och med en viktig del av deras egen "offentliga personlighet". Och när man tittar på andra kulturer: på franska kallas tandluckor för "dents du bonheur", vilket betyder "lyckotänder". På andra håll i världen har tandluckor också förknippats med tur, skönhet och fertilitet.

Inom den moderna kulturvärlden av konst, mode och musik finns det nu en stark känsla av att absolut perfektion är en del av det förgångna. I stället anser många att det verkligt trendiga konceptet är en viss oregelbundenhet som ger en känsla av själ, karaktär och mänsklig värme till det konstnärliga arbetet. Som ett resultat av detta är det nu mindre tydligt hur viktigt det är med överdriven kosmetisk tandvård. Många uppskattar därför "smile gaps", och "naturliga brister" har blivit en grej i populärkulturen.

Detta visar att det definitivt finns mer än ett sätt att se på sina egna tänder. Det är okej att känna att de är en del av din egen unika karaktär. Men det är också okej att överväga kosmetisk tandbehandling om du känner att tandluckorna undergräver ditt självförtroende eller gör att du känner dig generad på jobbet eller när du umgås med människor.

Ett av de viktigaste stegen är förmodligen att söka råd hos tandläkaren om du är orolig för att ett diastema kan påverka din tandhälsa eller om du vill veta mer om möjliga kosmetiska lösningar.

Kan man åtgärda tandluckor?

När det gäller att åtgärda luckor mellan tänderna finns det en rad olika alternativ att välja mellan. Men kom ihåg att ett diastema inte alltid kräver tandvårdsåtgärder. Om ett barn har förlorat sina mjölktänder eller om tänderna är för små för käkbenet så är det exempel på situationer där en tandvårdslösning inte nödvändigtvis är det första alternativet.

 • Tandställning är ett klassiskt behandlingsalternativ för att stänga ett diastema. Även om valmöjligheterna numera är omfattande fungerar tandställningen fortfarande enligt sin ursprungliga konstruktionsprincip: tandställningen trycker successivt och ihållande på de tänder som omger gapet. Med tiden kommer detta leda till att tänderna flyttas närmare varandra och att luckan täpps till. Populära alternativ bland tandställningar inkluderar:

 • Tandställning av metall: Fasta tandställningar av metall består av fästen, trådar och elastiska band och är ett praktiskt sätt att få jobbet gjort. Även om de är synliga för andra, har metallhäftklamrar fått en viss omarbetning under de senaste åren och har nu fått färgglada inslag.

 • Keramiska tandställningar: Detta är en uppgradering av det fixerade alternativet då de använder tandfärgade keramiska material. När de bärs med klara kristallfästen blir det mycket lättare att dölja att du har en fixerad tandställning.

 • Lingual tandställning: Dessa fungerar på samma sätt som tandställning i metall och keramik – med en viktig skillnad: Lingual tandställning sitter fast på insidan av tänderna. Det innebär att de alltid är utom synhåll.

 • Osynliga aligners: Den moderna tandvården har tagit fram osynliga tandställningar, även kallade aligners, som är en avtagbar lösning för att stänga luckor i tänderna utan att man behöver bära klassiska tandställningar. PlusDental erbjuder till exempel en kostnadsfri 3D-skanning, en personlig behandlingsplan som är utformad för att uppnå det resultat du vill ha, helt transparenta tysktillverkade aligners, samt kontinuerlig kontroll och support från PlusDentals team av erfarna tandläkare. Detta mycket prisvärda alternativ är ett populärt val för den som vill ha en lösning som är helt osynlig för andra.

När din tandställning har gjort sitt arbete rekommenderar din tandläkare att du bär någon form av retainer. Retainern hjälper till att hålla allting på plats tills tänderna slutligen har satt sig i sina nya positioner. Det är naturligtvis mycket viktigt att du bär din retainer precis som tandläkaren rekommenderar.

Andra lösningar för luckor mellan tänderna är tandbindning. Denna minimalt invasiva process använder ett tandfärgat harts som reparationsmaterial för att fylla utrymmet.

Kosmetiska tandläkare kan även erbjuda skräddarsydda fasader som döljer luckor eller brister i tänderna. Resultatet är ett ytterlager bestående av ett tunt skal, ett tandliknande material som är färgblandat för att passa ditt leende.

Ibland kan en större glugg efter en saknad tand täckas av en så kallad brygga. Det är i princip en konstgjord tand som hålls på plats genom att den fästs på den närmaste tanden på vardera sidan av gluggen.

Utöver kosmetisk tandvård kan problem som en myncysta eller ett för stort frenum kräva kirurgi för att åtgärda problemet. Sådana förfaranden förbereder dock bara marken, vilket innebär att tandläkarna sedan måste utforma ett behandlingsprogram för att åtgärda själva diastemet.

Boka din kostnadsfria skanning