Tandställning: räls eller osynlig tandskena, vilken tandställning är bäst?

Går du i tankar om att skaffa tandställning? Idag finns flera alternativ och i denna artikel går vi igenom olika typer av vanliga tandställningar samt för- och nackdelar med dessa. 

När behövs tandställning?

När en tandställning egentligen behövs är individuellt, och medan det i vissa fall är tydligt att någon form av reglering av tänderna behövs, kan det i andra fall vara något du inte själv märker. I stället är det många gånger din tandläkare som tar upp att ett behov av tandställning finns. 

En grundläggande anledning till att tandställning används är för att tandhälsan annars riskerar att utvecklas på ett negativt vis. Det kan till exempel röra sig om tänder som sitter snett, stora gluggar mellan tänderna, felaktigt bett eller liknande. Detta kan medföra olika form av problematik – bland annat sämre tandhälsa, spänningshuvudvärk, extra slitage av tänderna etc. 

Hur vet du om du behöver tandställning – och vad ska du göra för att få tandställning? Eller hur vet du om ditt barn behöver tandställning? Några av de vanligaste indikatorerna på att en tandställning kan komma att behövas är dessa:

 • Sneda tänder: Om tänderna är sneda eller på annat sätt sitter fel, kan det medföra ett ökat slitage på dem. Detta eftersom tuggytorna inte kan användas optimalt. Samtidigt upplevs sneda tänder ofta som svårare att rengöra, vilket ökar risken för karies med tillhörande besvär. 

 • Stora gluggar mellan tänderna: Har du mellanrum mellan tänderna kan det vara ett tecken på att dina tänder sitter felaktigt, vilket kan öka risken för framtida besvär med munhälsan. 

 • Trångställning: Hos en del sitter tänderna för tätt, vilket kan göra att vissa tänder “trängs ut” och växer fel. Det kan medföra värk, och många upplever också att tätt sittande tänder är svåra att rengöra ordentligt. 

Även om du inte känner dig säker på att en tandställning behövs, bör du alltid konsultera en tandläkare som ger dig sin professionella bedömning. Felaktigt positionerade tänder kan förutom ovan angivna besvär även orsaka bland annat spänningshuvudvärk och nacksmärtor. Många upplever också bristande självkänsla på grund av felställda tänder, eftersom det bland annat kan påverka hur leendet ser ut. 

Vad är skillnaden mellan räls, skena och osynlig tandställning?

Det finns flera olika typer av tandställning, och de har också olika namn.

Osynlig tandskena: Detta är en skena som formgjutits efter din mun och dina tänder, och syftena med en skena kan vara flera. Den kan till exempel användas för att man inte ska gnissla tänder på natten, för att reglera tändernas position, eller för att bibehålla tändernas nya position när man precis har tagit bort en fast eller lingual tandställning (se nedan). 

Lingual tandställning: En lingual tandställning refereras ofta till som den “osynliga tandställningen”. Det beror på att den fästs på insidan av tänderna, vilket gör att det inte syns att du har tandställning. Regleringen av en lingual tandställning sker på samma sätt som med en räls – eller en fast tandställning som det egentligen heter (se nedan). En lingual tandställning är med andra ord en fast tandställning som sitter på insidan av tänderna i stället för på utsidan. 

Fast tandställning: Den fasta tandställningen är den som vi i vardagligt tal refererar till som “räls”. Det är också den typen av tandställning som de flesta brukar tänka på när de hör ordet ”tandställning”. En fast tandställning sätts in genom att små plattor limmas på tänderna. I dessa plattor fäster man en tråd som går genom hela munnen. Det hela ser därefter lite ut som en tågräls, därav dess namn. 

Avtagbar tandställning: Den avtagbara tandställningen finns i flera olika varianter. Det är vanligast att denna typ av tandställning används främst hos barn i åldern 7–13 år, eftersom dessa fortfarande håller på att byta ut mjölktänderna mot vuxentänder. Vanligt för en avtagbar tandställning är att den ska tas av när man till exempel äter mat eller borstar tänderna. Vissa avtagbara tandställningar ska användas dygnet runt, medan andra endast ska användas ett visst antal timmar per dygn. En vanlig variant av avtagbar tandställning är den så kallade Hawley-tandställningen. Denna består av en plastbit formad efter gommen och en metalltråd som håller tänderna på plats.

Olika tandställningar är också gjorda i olika material. Fasta tandställningar är som regel gjorda av metall – vanligtvis rostfritt stål. Det förekommer också fasta tandställningar i bland annat titan eller guldplätering, då vissa användare är allergiska mot rostfritt stål. De små plattorna fästs på tänderna med hjälp av komposit. 

Genomskinliga tandställningar är istället gjorda av plast, och de tillverkas utifrån en exakt avgjutning av dina tänder. Till skillnad mot fasta tandställningar kommer en genomskinlig tandställning inte att fästas i munnen. Istället har du möjlighet att ta ut den och sätta in den som du vill. Eftersom plasten är helt klar, är tandställningen också nästintill osynlig vid de tillfällen du använder den. 

Kan man ha tandställning även som vuxen?

I vilken ålder kan man få tandställning egentligen? De flesta av oss förknippar nog tandställning med barn och unga, eftersom det idag är vanligast att man får en tandställning redan i ung ålder. Det finns dock många vuxna idag som hade behövt tandställning redan som unga, men som av någon anledning inte har fått det. Det vanligaste skälet är kort och gott att man förr i tiden inte var lika noggrann med att sätta in tandställning även om behov fanns. Många gånger kanske också felställningen av tänderna blivit större i vuxen ålder. Det finns dock ingenting som hindrar dig från att skaffa tandställning i vuxen ålder, så länge din tandläkare gett dig grönt ljus – det är aldrig för sent för dig som vill göra en förändring. 

Att tandställning vanligen sätts in i relativt ung ålder handlar till stor del om att det då är lättast att justera tänderna. Det beror på att unga kroppar fortfarande växer, vilket medför att saker och ting inte riktigt sitter där de ska än. Det gör att unga personer många gånger också behöver en något kortare tid för behandling, eftersom deras kropp är mer mottaglig för förändringar.

Även om den optimala åldern för tandreglering är i nedre tonåren, är det många gånger möjligt att reglera tänderna med hjälp av tandställning även som vuxen. Det är dock viktigt att ha realistiska förväntningar eftersom tiden för reglering generellt sett blir längre för en vuxen, jämfört med en ungdom. Detta kommer sig främst av att skelettet hos en vuxen person redan har “satt sig” – det är med andra ord inte lika flexibelt längre när det kommer till förändringar. 

Att använda tandställning i vuxen ålder är dock något som blir alltmer vanligt, eftersom fördelarna för vissa personer kan vara många. Fördelarna med att använda tandställning kan bland annat vara:

 • Ett ökat självförtroende, eftersom många anser att de fått ett finare leende sedan deras tänder reglerats

 • Ökat välmående för dem som före tandregleringen lidit av nack- eller huvudvärk relaterad till en felaktig placering av tänderna i munnen

 • Lättare att rengöra tänderna – som att komma åt överallt med tandborste och tandtråd

 • Minskat slitage på tänderna. Om dina tänder inte sitter som de ska i munnen kan det resultera i att tänderna inte heller går ihop som de ska när du tuggar. Det kan i sin tur leda till att dina tänder slits mer än normalt.

Alla typer av tandproblematik går inte att reglera med hjälp av en tandställning – men många gör det. Hur prognosen ser ut för just dig kan din tandläkare svara på. Tandläkaren kommer också gå igenom vilka möjliga alternativ som finns för dig när du vill reglera dina tänder. De alternativ som din tandläkare anger är de som han eller hon anser rimliga utifrån olika perspektiv som bland annat din ålder, tandhälsa och övrig problematik.

Hur länge har man tandställning?

Hur länge man har en tandställning – det vill säga hur lång tid regleringen tar – är väldigt individuellt. Längden för hela behandlingen beror på flera faktorer, och det är svårt att ge något besked på förhand. Ibland kan din tandläkare ge ett hum om en förväntad tid för hur lång tid en reglering förväntas ta, men det är viktigt att förstå att det bara är en uppskattning. 

Det finns ingen som kan förutspå exakt hur lång tid en tandreglering kommer att ta. I vissa mycket enkla fall har hela regleringen klarats av på 3–4 månader. I svåra fall har det tagit flera år. Den kanske vanligaste behandlingstiden ligger runt 1–2 år, men det är som sagt mycket individuellt. 

Saker som spelar in för hur länge du kommer att ha din tandställning är bland annat dessa:

 • Vilken typ av tandställning du använder dig av

 • Hur stor reglering av dina tänder som behövs

 • Hur väl dina tänder svarar på regleringen.

De två översta punkterna kommer din tandläkare att gå igenom med dig. Gällande vilken typ av tandställning du bör ha kommer du, om möjligt, att erbjudas olika alternativ. Det är därefter upp till dig att jämföra de olika alternativen mot varandra och sedan välja den typ av tandställning som du känner passar dig och dina tänder bäst. 

Hur väl dina tänder kommer att svara på regleringen är såklart svårt att avgöra på förhand. Det är ytterst individuellt och något som märks först när behandlingen har påbörjats. 

Hur mycket kostar olika typer av tandställningar?

Vilket pris det är på olika typer av tandställningar varierar, både beroende på typ av tandställning och på hur mycket justering dina tänder behöver. En fast tandställning kan till exempel ofta komma upp i en kostnad på omkring 50 000 kr. 

Moderna lösningar behöver dock inte bli så dyra. Till exempel erbjuder PlusDental en tandskena som kan användas både för enkla och för något mer omfattande regleringar. Rent generellt kan man säga att du hos PlusDental kan räkna med en kostnad från 24 000 kr upp till 30 000 kr, baserat på hur komplex din behandling beräknas bli. 

Även om det först kan kännas som en hög kostnad är det som regel en investering i den personliga hälsan att genomföra en tandreglering. Detta eftersom den personliga munhälsan på många vis har stor inverkan på hur man mår. Hos PlusDental har du även möjlighet att lägga upp din betalning på upp till 72 månader. 

Det är också värt att ha i åtanke att en tandreglering i vuxen ålder är en mer komplex behandling än för den som är ung. Det beror främst på att det tar längre tid att i vuxen ålder uppnå resultat, vilket därmed också förlänger tiden för behandling. 

Även om du tillhör de individer som troligen kommer behöva en lång regleringstid för att justera tänderna, behöver du inte oroa dig för att behandlingen kommer sticka iväg i pris. Det är nämligen inte längden på behandlingen som är avgörande för vilken prisplan du ges. I stället är det den förväntade komplexiteten av behandlingen som avgör – det vill säga hur avancerad behandling du beräknas behöva. 

Vilka är fördelarna med osynlig tandställning?

Att använda sig av en genomskinlig tandställning – ibland även kallad osynlig tandställning – har flera fördelar. En aspekt som är mer estetisk än funktionell – men inte desto mindre viktig – är att många vuxna anser det vara en aning genant att använda räls. Rälsen är som sagt en tandställning som de flesta av oss förknippar med ungdomsåren, och även om det är en god behandlingsmetod är det inte alla vuxna som vill fyra av ett räls-leende på jobbmötet. 

Även om en helt osynlig tandställning är vad många vuxna önskar sig i första hand, landar valet ofta på en tandskena i slutändan. Det beror på att tandskenan erbjuder avsevärt mer flexibilitet i vardagen än vad en fast tandställning gör, samtidigt som dess genomskinliga tillverkningsmaterial gör den till ett mycket diskret alternativ. Dessa fördelar kan du uppleva med en skena:

 • Du kan ta ut den när du vill: En genomskinlig tandställning är löstagbar och kan tas ut precis när du vill. Även om din tandläkare har ordinerat dig att använda tandställningen under ett visst antal timmar per dygn, är det upp till dig att lägga upp dessa timmar hur du vill. 

 • Du riskerar inte skavsår eller skador i munnen: Alla som har haft en fast tandställning någon gång vet precis vad som menas. En av nackdelarna med en fast tandställning är att metallen ofta skaver i munnen, vilket kan ge upphov till både blåsor och sår. Skulle man dessutom råka få ett slag över munnen – till exempel om man är aktiv inom någon sport eller har en bebis som gillar att slänga med huvudet – gör det otroligt ont om slaget tar över den fasta tandställningen. Något sådant behöver du inte vara orolig för med en genomskinlig tandställning, eftersom denna är slät både på in- och utsidan.

 • Inga matrester som fastnar och luktar illa: Ett vanligt problem med fasta tandställningar är att små bitar av mat fastnar i tandställningen. Även om man får med små specialborstar kan det vara svårt att få bort alla rester, vilket ofta medför en inte helt angenäm doft ur munnen. En genomskinlig tandställning tar du enkelt ut när du äter mat, så några problem med matrester som fastnar i den behöver du inte bekymra dig för alls. 

 • Den är nästintill osynlig: En genomskinlig tandställning är tillverkad i helt genomskinligt material, vilket gör att den knappt är märkbar när du använder den. Eftersom du också har möjlighet att ta ut den precis när du vill, behöver du inte besväras av tandställningen till exempel under ett viktigt jobbmöte eller i någon annan situation där du inte gärna vill visa att du använder tandställning. 

 • Du slipper som regel månatliga återbesök: Med en fast tandställning brukar du behöva göra återbesök hos din tandläkare ungefär en gång i månaden. Sådana besök är inte alltid optimala att passa in med jobb och familj i övrigt, men med en skena behöver du inte tänka på det. I stället kommer din tandläkare följa din utveckling genom en särskild app som du laddar ned till din mobiltelefon, och du blir istället endast inkallad till ett tandläkarbesök om något skulle avvika från det normala. 

Du som funderar på om osynliga tandskenor kan vara något för dig har möjlighet att få en kostnadsfri konsultation hos PlusDental. Under denna genomförs en 3D-skanning av dina tänder, för att se om du har ett faktiskt behov av tandreglering. Den här 3D-skanningen genomförs även i syfte att avgöra vilken typ av reglering som kan erbjudas, om det är så att du behöver tandställning. Besöket tar inte mer än 30 minuter, det kostar ingenting och du förbinder dig inte till något alls. 

Med hjälp av den 3D-skanning som har gjorts, kan ett förslag till behandlingsplan upprättas. I denna kan du ta del av hur regleringen av dina tänder är tänkt att gå till samt vilket slutligt resultat som din tandläkare förväntar att behandlingen ska ge. Regleringen av dina tänder genomförs därefter med hjälp av ett flertal olika skenor, vilka har formgjutits utifrån 3D-skanningen av din mun. Dessa ska därefter bytas ut med jämna mellanrum, vilket motsvarar de tillfällen då man spänner tråden i en fast tandställning. 

Boka din kostnadsfria skanning